Achtergrond en situatie
‘Iedereen kan Nederlands leren als hij wil,’ hoor je wel eens. Doorzetten is inderdaad belangrijk als je een taal wil leren, maar het is zeker niet de enige factor.
Wist je dat je moedertaal bijvoorbeeld mee bepaalt hoe snel je Nederlands leert? Hoe meer die op het Nederlands lijkt, bijvoorbeeld qua zinsbouw of uitspraak, hoe makkelijker het is.
Daarnaast zijn er nog een heleboel andere factoren die je leerproces moeilijker of makkelijker maken. In dit schema staan de meeste opgesomd.
Staan alle zwarte balkjes naar links? Dan wordt het een lang en moeilijk leerproces. Staan ze rechts? Dan is de kans groot dat je snel Nederlands leert. Zo heeft iedereen die een taal leert een persoonlijke combinatie van voor- en nadelen.
Bekijk hier het filmpje waarin Pol Goossen vertelt hoe verschillend het traject om Nederlands te leren verloopt, afhankelijk van je situatie.
;4 soorten leertrajecten
Voor volwassenen zijn er 4 soorten trajecten als je Nederlands op school wil leren. In welk traject je terechtkomt, hangt af van je eerste gesprek met eventuele test. Woon je in de stad Antwerpen, Gent of Brussel? Dan kan je daar op gesprek gaan. Woon je ergens anders in Vlaanderen? Zoek dan een contactpunt dicht bij jou.
Daarna start je een traject bij:
- Ligo, Centra voor Basiseducatie voor laagopgeleiden die niet kunnen lezen of schrijven
- Ligo, Centra voor Basiseducatie voor laagopgeleiden die kunnen lezen en schrijven
- Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) voor hoogopgeleiden, bijvoorbeeld mensen met een diploma secundair onderwijs
- Universitair talencentra (UT) voor hoogopgeleiden, bijvoorbeeld mensen met een diploma secundair of hoger onderwijs
Bekijk in deze schema’s:
- welke niveaus Nederlands er zijn
- wat je op welk niveau kan
- hoelang elk traject duurt
Taalniveau
Niet iedereen haalt uiteindelijk hetzelfde niveau Nederlands. Sommigen zullen bijvoorbeeld niet verder geraken dan een basisniveau. Toch is het altijd zinvol om je Nederlands te blijven oefenen.
Je taalniveau verandert trouwens voortdurend. Spreek je een hele tijd geen Nederlands meer, dan zal je niveau ongetwijfeld zakken. Maar iemand die een basisniveau heeft gehaald, kan een jaar later gerust een enorme sprong gemaakt hebben omdat hij op het werk veel Nederlands heeft geleerd.
Bovendien kan je beter zijn in de ene vaardigheid dan de andere. Moet je voor je werk veel schriftelijke instructies opvolgen maar heb je weinig contact met collega’s of klanten? Dan zal je waarschijnlijk beter Nederlands kunnen lezen dan spreken.
Wil je weten wat je al kan zeggen op een specifiek niveau, bekijk dan de video’s.
Wil je meer tips en inspirerende voorbeelden?
Schrijf je in voor een van de nieuwsbrieven van atlas . Je ontvangt dan gelijkaardige artikels én info over nieuwe vormingen.