1. Een geschikte buddy
Jij kent je vrijwilligersploeg als de beste. De buddy wordt het vaste aanspreekpunt voor een anderstalige vrijwilliger. Denk na: heb je in je ploeg al mensen die de rol van een buddy kunnen opnemen?
Deze buddy:
- kent jouw organisatie,
- beschikt over een coachende houding,
- kan communiceren met mensen met een beginnersniveau Nederlands,
- of is bereid om een korte vormingsreeks te volgen bij Atlas.
Heb je nog geen geschikte buddy in je organisatie?
Contacteer Erline Van Kerkhoven van Atlas. Atlas leidde gemotiveerde vrijwilligersbuddy’s op die enkel nog jouw organisatie moeten leren kennen. Samen zoeken we een goede match.
2. Een verwelkomende ploeg
Voordat je een buddywerking opstart, zal je als coördinator wat voorbereidende gesprekken moeten voeren met je reguliere vrijwilligers. Leg daarbij uit waarom je er als organisatie voor kiest om ook anderstalige vrijwilligers* in te zetten. Spreek je verwachting uit dat iedereen de nieuwe vrijwilliger goed onthaalt en zijn taalgebruik zo goed mogelijk aanpast aan het beginnersniveau van de anderstalige nieuwkomer. Een warm welkom voorzien met het hele team zorgt ervoor dat een nieuwe vrijwilliger zich sneller geaccepteerd voelt. Zorg met andere woorden voor voldoende draagvlak.
Voor de hele ploeg is het goed om te weten:
- wanneer de anderstalige vrijwilliger begint,
- wie de buddy is,
- welke rol de buddy heeft,
- wanneer het onthaal en de kennismaking zullen verlopen.
3. Een duidelijke rolverdeling
Hoe organiseer jij graag het onthaal van een nieuwe vrijwilliger? Denk op voorhand na welke taken je in eigen handen wil houden en welke rol de buddy heeft.
Enkele voorbeelden:
- Wie voert het kennismakingsgesprek?
- Wie begeleidt de startdag?
- Wie introduceert de nieuwe vrijwilliger bij de rest van de ploeg?
- Wie neemt de inwerking van de vrijwilliger op zich?
- Wie volgt op of de vrijwilliger zich gewaardeerd voelt en voldoende groeikansen krijgt?
Maak hierover heldere afspraken met de buddy’s. Geef hen waar nodig de juiste ondersteuning. Bekijk bijvoorbeeld regelmatig hoe het samenwerken verloopt en vraag of de buddy’s zelf nog noden hebben.
Meestal is werken met vaste duo’s een goede oplossing, maar niets belet jou om op maat van je organisatie andere matches te maken. Blijf experimenteren met wat je introduceert, want misschien willen jouw vrijwilligers net eens wisselen of samenkomen met meerdere duo’s om op die manier ook meer contacten te leggen.
4. Een realistische timing
Als coördinator van een vrijwilligersploeg weet jij dit als geen ander: alles staat of valt met een goed tijdsschema. Weet wel dat het inplannen van een anderstalige vrijwilliger wat anders verloopt dan het inplannen van een reguliere vrijwilliger. Voorzie hoe dan ook voldoende tijd en ondersteuning voor het inwerken van de nieuwe vrijwilliger, zeker wanneer het vrijwilligerswerk niet op vaste tijdstippen gebeurt.
Zo kan de buddy op een rustig moment de anderstalige vrijwilliger inwerken om de taak én de werkplek te leren kennen. Plan hen bij voorkeur eerst als een duo in om samen de taak van één persoon uit te voeren.
Houd er ook rekening mee dat je eventueel tijd voor een buddyopleiding via Atlas voorziet. Laat je team weten dat de normale tijdsindeling er (tijdelijk) anders zal uitzien.
Heb je een inspirerende buddywerking opgestart? Vertel het ons. Wij brengen jouw verhaal graag onder de aandacht.
Heb je nog vragen over zo’n buddywerking?
Atlas helpt je met advies, vormingen en trajecten op maat.
Wil je meer tips en inspirerende voorbeelden?
Schrijf je in voor een van de nieuwsbrieven van Atlas . Je ontvangt dan gelijkaardige artikels én info over nieuwe vormingen.
* Belangrijke noot: al deze tips zijn van toepassing op anderstalige nieuwkomers met een beginnersniveau Nederlands.